Cannot sort manually

Post Reply
Mark
Posts: 9
Joined: 02 Feb 19 4:13

Cannot sort manually

Post by Mark » 09 Jul 20 0:46

I am totally lost on manually sorting.

From reading the manual and forums, I would have thought I could drag a thumbnail to any position. Yet, as soon as I click on an image to drag I get the circle/slash icon. Moving it over another thumbnail gives me the + icon. I think that has to do with stacking? (I don't understand Stacking yet, either, so I'm trying to avoid that).

This is with No Sorting selected in the View drop down.
Doesn't matter if I'm in a Collection, the Colors tab, the Folders tab, or anywhere else.
I have also tried Command-(arrows)(home)(end), etc. Nothing has worked to date.

So I'm missing something but can't figure out what it is. I've had Photo Supreme for over a year now and would really like to finally be able to do this.
I appreciate any help!
-----
Edited to add:
I get the following error when viewing a Collection, View: No Sorting, and using Command-L or R arrow:
You cannot change position when the catalog is displayed hierarchical.
I don't know what that means.

Mark
Photo Supreme Build 5.4.1 3008
MacOS 10.15.5)

Hert
Posts: 6685
Joined: 13 Sep 03 7:24

Re: Cannot sort manually

Post by Hert » 09 Jul 20 6:58

When you click the counter then you get a hierarchical result (the node with all lower level nodes).

Back to manual sorting. You can sort manually in portfolio collections. Also see: https://youtu.be/yMrk2HH_zKw
This is a User-to-User forum which means that users post questions here for other users.
Feature requests, change suggestions, or bugs can be logged in the ticketing system

Mark
Posts: 9
Joined: 02 Feb 19 4:13

Re: Cannot sort manually

Post by Mark » 09 Jul 20 11:41

I had no idea you'd created a YouTube channel. This will help a lot, thank you!

It took me a while to figure out what you meant by "counter" and "nodes" but I've got it now and it works as you show in the video. Looking forward to watching more of those. I'd love to see one on stacks.

Mark
Posts: 9
Joined: 02 Feb 19 4:13

Re: Cannot sort manually

Post by Mark » 01 Mar 21 2:44

Has manual sort been dropped from v6?

andrew.heard
Posts: 179
Joined: 16 Jun 10 0:36

Re: Cannot sort manually

Post by andrew.heard » 01 Mar 21 6:10

Just tested - manual sort still works for portfolios. AFAIK this is the only place where you can manually sort.

Sigi
Posts: 55
Joined: 07 Mar 19 8:28

Re: Cannot sort manually

Post by Sigi » 01 Mar 21 8:52

Would be a nice feature to also be able to manually sort at anytime and not only in portfolios

Mark
Posts: 9
Joined: 02 Feb 19 4:13

Re: Cannot sort manually

Post by Mark » 01 Mar 21 15:50

I'm using build 3587 with No Sorting checked. I don't see a Sort Manually in the pop up list.
When I drag one image to the inside edge of another, that image is highlighted with a border and the cursor has the green +. This is whether it's a dynamic or standard collection. I expect it to highlight the space I'm hovering over—but it's just the green +.

Yes, I would very much like to be able to manually sort in any view as well.

Mke
Posts: 571
Joined: 15 Jun 14 15:39

Re: Cannot sort manually

Post by Mke » 01 Mar 21 16:15

We all have different ways of using PS, but personally I use folders for managing the images - there are several ways of sorting (more than I ever use), the option of filtering using multiple criteria, and the ability to create multiple sub-folders.

For presentation purposes I use portfolios, where you can indeed manually sort images into any sequence that you wish to show them.

Maybe working that way would solve the problem? If not, what are you actually trying to achieve by manual sorting?

andrew.heard
Posts: 179
Joined: 16 Jun 10 0:36

Re: Cannot sort manually

Post by andrew.heard » 01 Mar 21 22:43

Mark wrote:
01 Mar 21 15:50
No Sorting checked. I don't see a Sort Manually in the pop up list.
In the portfolio view No Sorting is the same as Sort Manually. Confusing naming in my opinion.

Post Reply