anyone having problems with Verify Folders for Files?

fbungarz
Posts: 1618
Joined: 08 Dec 06 5:03
Location: Arizona, USA

Re: anyone having problems with Verify Folders for Files?

Post by fbungarz » 17 Dec 20 0:01

It is not a single file, but synchronizing large amounts of images (> 100) no longer works. The process initially goes fast, but eventually simply stalls. There is definitely something odd going on with syncing and versions...

vkfoto
Posts: 190
Joined: 19 Oct 16 3:51

Re: anyone having problems with Verify Folders for Files?

Post by vkfoto » 17 Dec 20 3:00

I have also noticed the same thing when I select all of the Out of Sync images from the States tab and then select Save Metadata to file. When there are many, >1000 images, the process eventually stalls and doesn't go to zero. If I then re-select the remaining images and do the same thing, it continues processing. Sometimes it takes a third effort to get it all the way down to zero. i don't have any versions set so that is not interfering with my dataset.

User avatar
G8DHE
Posts: 274
Joined: 21 Aug 17 13:58

Re: anyone having problems with Verify Folders for Files?

Post by G8DHE » 17 Dec 20 10:41

Yes I have been having this problem as well, just not able to reliably reproduce it, compacting and restarting the program seems to affect the duration/count of files before it stops apparently working, not always sure if its merely updating of the screen that is affected as on restarting I notice that the unsynced count drops significantly as though its been working behind the scenes but not updated the screen ?
Geoff Mather (G8DHE)

yar
Posts: 7
Joined: 19 Jul 10 15:50

Re: anyone having problems with Verify Folders for Files?

Post by yar » 18 Dec 20 9:28

I also have problems with verifying folders. After having verified a folder I chose export data to file for (~10-20) changed images. The synchronize service starts but does not show any progress. It can be terminated by pressing "x". Subsequent verification of the folder gives the same number of changed images.
Files (jpg and cr2) are stored on an internal hard drive. PSu build 5.6.0.3353.
Alex

Hert
Posts: 6557
Joined: 13 Sep 03 7:24

Re: anyone having problems with Verify Folders for Files?

Post by Hert » 18 Dec 20 12:35

Try this. Find the file in PSU, then press Ctrl+S (win) or Cmd+S (macOS) to save the changes to the file
This is a User-to-User forum which means that users post questions here for other users.
Feature requests, change suggestions, or bugs can be logged in the ticketing system

yar
Posts: 7
Joined: 19 Jul 10 15:50

Re: anyone having problems with Verify Folders for Files?

Post by yar » 18 Dec 20 14:56

Hi Hert,
Ctrl+S works fine. The problem occurs only when verifying a folder.

fbungarz
Posts: 1618
Joined: 08 Dec 06 5:03
Location: Arizona, USA

Re: anyone having problems with Verify Folders for Files?

Post by fbungarz » 18 Dec 20 20:00

Ctrl+S works fine. The problem occurs only when verifying a folder.
That is not entirely accurate. I believe synchronizing large amounts of image files really is the culprit here.
Adding large amounts of folders with their images may result in hundreds or thousands of images being added to the catalog. These images then all need to be synchronized. And at some point synchronizing thousands of photos simply freezes the program and the whole process completely stalls.
CTRL+S works just fine on a limited amount of images, but as soon as you try synchronizing a few hundred images the program simply freezes up.
Thus Verify is not the problem per se, but it the synchronizing routine, which is part of the process...

yar
Posts: 7
Joined: 19 Jul 10 15:50

Re: anyone having problems with Verify Folders for Files?

Post by yar » 18 Dec 20 23:59

I have tried for a small number of files (~20) only. Sync unsynced images worked for ~70 files.

vkfoto
Posts: 190
Joined: 19 Oct 16 3:51

Re: anyone having problems with Verify Folders for Files?

Post by vkfoto » 19 Dec 20 18:10

More sync woes

Filtering for images without a label in one folder, I selecti 1 to 10 images at a time, I apply labels. usually I see the progress bar advancing and the specific image name underneath. then suddenly, I've got 5 images selected and there is no progress bar and instead of an image name it says "synchronizing." It's been at 0.0% for more than five minutes. It is doing something since IDImageerSU.exe is using 0.2% of my CPU.

How do I unjam the sync process? Stopping the sync service with the X and restarting it doesn't do anything.

Hert
Posts: 6557
Joined: 13 Sep 03 7:24

Re: anyone having problems with Verify Folders for Files?

Post by Hert » 19 Dec 20 18:23

Kill PSU and run the script below in the Scripter (Tools -> Scripter) to reset the sync system. Then restart PSU

Code: Select all

<<hert: removed the script>>
This is a User-to-User forum which means that users post questions here for other users.
Feature requests, change suggestions, or bugs can be logged in the ticketing system

vkfoto
Posts: 190
Joined: 19 Oct 16 3:51

Re: anyone having problems with Verify Folders for Files?

Post by vkfoto » 19 Dec 20 18:41

a new synchronizing jam and so i ran the above script. I got the "Done" but nothing else happened. Synchronizing is still at 0.0% Only closing PSU and opening it again seems to cure this, until the next time.

Hert
Posts: 6557
Joined: 13 Sep 03 7:24

Re: anyone having problems with Verify Folders for Files?

Post by Hert » 19 Dec 20 18:56

After running the script, restart, and try to sync again. If that doesn't help then it's not the sync system giving you issues
This is a User-to-User forum which means that users post questions here for other users.
Feature requests, change suggestions, or bugs can be logged in the ticketing system

vkfoto
Posts: 190
Joined: 19 Oct 16 3:51

Re: anyone having problems with Verify Folders for Files?

Post by vkfoto » 19 Dec 20 19:29

Hmmm, restarting PSU always fixes the issue so does that mean the sync-system itself is not the issue? Is something else preventing the sync-system from working as it should?

An easy fix but this detour is becoming old real fast. Going to have to get into the habit of doing a program backup before I accept an update so that a roll back will be easier to do.

Hert
Posts: 6557
Joined: 13 Sep 03 7:24

Re: anyone having problems with Verify Folders for Files?

Post by Hert » 19 Dec 20 20:54

Going to have to get into the habit of doing a program backup before I accept an update so that a roll back will be easier to do.
When an update arrives that makes database changes and you then start that version for the first time then you will be warned that the database will be updated and you're advised to make a backup. No need to create a backup for an update that doesn't alter the database (no warning on first start of that update).
Hmmm, restarting PSU always fixes the issue so does that mean the sync-system itself is not the issue?
I'd be very surprised if the sync-system itself leads to a stall of the application.

After running the script above, will it still stall? If so try:
1. Don't click anywhere while the progress runs. No difference? then try:
2. Keep the progress box closed (upper right icon in the progress box) and then sync
This is a User-to-User forum which means that users post questions here for other users.
Feature requests, change suggestions, or bugs can be logged in the ticketing system

vkfoto
Posts: 190
Joined: 19 Oct 16 3:51

Re: anyone having problems with Verify Folders for Files?

Post by vkfoto » 19 Dec 20 23:05

The only thing that seems to work most of the time is to just close PSU and then open it again. Then I can sync any images that were not snyced the last time.

Another thing, when starting PSU, I never know how long to wait before starting any action. If I go too soon, the program becomes unresponsive and only a forced shutdown will close it. Seems like whatever it is doing at the start doesn't like to be interrupted.
Even though Task manager doesn't show any PSU activity, the Resource monitor shows IDImageSU.exe suspended.

Post Reply