Rename doesn't work for all files

Post Reply
Comadeuro
Posts: 4
Joined: 18 Jul 19 17:28

Rename doesn't work for all files

Post by Comadeuro » 19 Aug 20 13:28

Renaming of files is a nice and strong feature of PSU. I want to use it for archiving images and moving them to an external drive into a file system structure ordered by date and device/camera. The problem is, that it doesn't work for all selected files and is not a secure way to move image files. For images of two cameras it works fine, for images taken by an iPhone X it doesn't work at all and for another camera it functions partly and, even worse, the images of the not moved part are deleted from the source media without any notice.
When running the action, no error messages appear. The folders of the directory path of the not moved images are created, but the files itself are not moved to the destination folder. In case of the third camera the missed image files are deleted.
Are there any log files to get a hint what's wrong? Or a debug-mode to get more information?

- comadeuo

Hert
Posts: 6330
Joined: 13 Sep 03 7:24

Re: Rename doesn't work for all files

Post by Hert » 19 Aug 20 21:36

A warm welcome to the forum.

I'm an iPhone X user myself and my files are all renamed correctly with my rename rule. Maybe your rename rule may not behave how you expect it to behave.
Can you post your rename rule as text here? In the rename dialog, click the upper right hamburger menu and select "Edit as Text". Then copy/paste the text to a reply here.
This is a User-to-User forum which means that users post questions here for other users.
Feature requests, change suggestions, or bugs can be logged in the ticketing system

Comadeuro
Posts: 4
Joined: 18 Jul 19 17:28

Re: Rename doesn't work for all files

Post by Comadeuro » 20 Aug 20 16:50

Hi Hert,
thank you for the warm welcome.

I don't think it is a problem of the rename rule:

"/Volumes/Bildspeicher/Archiv/%originaldate:yyyy/%originaldate:yyyy-%originaldate:mm/%originaldate:yyyy-%originaldate:mm-%originaldate:dd/%exif:Model/Originale/%FileName.%FileExtension"

because most of the files were moved as intended. The paths ".../Originale/" are created, but the files are not moved.
In rare cases PSU crashed and one ore two times a text-window appeared for a very short moment with a message like "Access denied". But I cannot reproduce this message. It would help to get an error-message, trace or log-file to locate the source of the misbehavior.
I've already tried to change the source and destination paths to eliminate the blank space in model-name "iPhone X". That doesn't solve the problem. Next I will check and change the permissions of the source-files/directories.

The rename rule moves the files. I would prefer a copy and manually remove the source files if I'm sure everything went right.

- Reiner

Hert
Posts: 6330
Joined: 13 Sep 03 7:24

Re: Rename doesn't work for all files

Post by Hert » 20 Aug 20 20:19

Hi Reiner,

I'm not sure, but shouldn't your rename rule be:

Code: Select all

/Volumes/Bildspeicher/Archiv/%yyyy/%yyyy-%mm/%yyyy-%mm-%dd/%exif:Model/Originale/%FileName.%FileExtension
One part that may still mess things up is the %exif:Model. As soon as you want to process a file that doesn't have the Model set in its Exif then your rename rule will be parsed as (assuming date 20 aug 2020 and filename img0001.jpg):

/Volumes/Bildspeicher/Archiv/2020/2020-08/2020-08-20//Originale/img0001.jpg

Note the double slash. That will lead to problems at the OS, possibly leading to the access denied error
This is a User-to-User forum which means that users post questions here for other users.
Feature requests, change suggestions, or bugs can be logged in the ticketing system

Comadeuro
Posts: 4
Joined: 18 Jul 19 17:28

Re: Rename doesn't work for all files

Post by Comadeuro » 21 Aug 20 15:33

Hello Hert,

I have selected the %originaldate:yyyy etc. from the menus while building the filenamepath because it exists and I want to archive scanned images from negatives and transparencies with there original date and not the date they are digitized. This works fine for me.

An empty exif:Model is no problem, e.g. screenshots from iPads or iPhones don't have a Model in their exifs. Then the "Originale" folder is created directly within the yyyy-mm-dd-folder. This is also ok for me.

I tried a bit more with the rename of iPhone-images. Permissions seem not to be the reason why the files were not moved. I added write-permission for all at unix-level (chmod ugo+w) as well as with the Finder in MacOS (read+write for everyone). This did not help, nothing changed.

Exporting to a folder/directory works properly with my rename-rule. All files are at their desired place. Now I need to know how to update the new image-location in PSU.

But even if I found a workaround, it would be nice to move all images of an event or trip with one action at once into the archive on an external disk.

Have a nice weekend
Reiner

Post Reply